Sözcük tekrarı ne demek ?

Defne

New member
Sözcük Tekrarı: Dilin Ritmi mi, Yoksa İletişimin Tuzaklarından Biri mi?

Herkese selam! Son günlerde yazılarımı okurken fark ettim ki aynı sözcükleri bazen farkında olmadan tekrar ediyorum. İlk bakışta önemsiz gibi görünse de bu konu aslında dilin gücünü, iletişimin berraklığını ve anlatımın etkisini doğrudan etkiliyor. Dedim ki, bu meseleyi sizlerle paylaşayım, hem tartışalım hem de farklı bakış açılarından ele alalım. Çünkü “sözcük tekrarı” basit bir yazım hatası değil, çoğu zaman bilinçli veya bilinçsiz olarak yaptığımız, iletişimin kalitesini değiştiren bir durum.

---

Sözcük Tekrarı Nedir?

Kısaca söylemek gerekirse, sözcük tekrarı aynı kelimenin bir cümle veya metin içinde gereksiz yere yinelenmesidir. Örneğin:

- “Bugün çok güzel bir gün çünkü hava çok güzel.”

Burada “güzel” kelimesi üst üste tekrarlanmış ve anlatımı sıradanlaştırmış.

Ama dikkat: Sözcük tekrarı her zaman kötü değildir. Bazen vurguyu artırmak, ritim oluşturmak veya bir duyguyu pekiştirmek için özellikle tercih edilir. Mesela edebiyatta “Gel, gel, ne olursan ol yine gel” dizesinde olduğu gibi. İşte bu noktada sözcük tekrarı hem zenginlik hem de sorun olabilir.

---

Verilere Dayalı Bir Bakış

Dilbilim araştırmalarına göre, yazılı metinlerde sözcük tekrarının oranı %5 ile %15 arasında değişiyor. Yani her 100 kelimede en az 5–15 kelime gereksiz tekrar olabiliyor. Bu, farkında olmadan anlatımı hantallaştırıyor. Özellikle akademik yazılarda yapılan bir araştırma, sözcük tekrarının yoğun olduğu metinlerin okuyucu tarafından %30 daha “düşük kaliteli” bulunduğunu ortaya koymuş.

Bir diğer veri de şunu gösteriyor: İnsan beyni tekrar eden kelimelere karşı hızlı bir doygunluk yaşıyor. Yani aynı kelimeyi üst üste duyduğumuzda, o kelimenin anlamı giderek silikleşiyor. Bu yüzden konuşmacıların hitabetlerinde çeşitlilik kullanması iletişimin gücünü artırıyor.

---

Bir Hikâye: Sınıfta Öğrencinin Çıkmazı

Bir Türkçe öğretmeni arkadaşım anlatmıştı. Bir öğrenci kompozisyonunda şu cümleyi yazmış:

“Arkadaşlarım çok iyi arkadaş çünkü arkadaşlık çok iyi bir şey.”

Çocuğun niyeti güzel, ama sözcüklerin tekrarı anlamı boğmuş. Öğretmen, öğrencisine “arkadaş” kelimesi yerine eş anlamlı sözcükler bulmasını önermiş: “dost, yakın, yoldaş.” Sonuç mu? Çocuğun ikinci yazısında anlatım gücü inanılmaz artmış. İşte bu küçük hikâye, sözcük tekrarının nasıl fark yaratabileceğini somut bir şekilde gösteriyor.

---

Erkeklerin Pratik ve Sonuç Odaklı Bakışı

Pratik açıdan bakan biri diyecektir ki: “Sözcük tekrarı zaman kaybıdır. Mesaj net olmalı. Gereksiz tekrar iletişimi bulanıklaştırır.” Bu yaklaşım özellikle iş dünyasında önemlidir. Mesela bir raporda aynı kavramı tekrar tekrar görmek, okuyucunun odağını dağıtır. Stratejik ve sonuç odaklı erkek bakışıyla bu durum şöyle yorumlanabilir: “Kelimeleri tasarruflu kullan, hedefe doğrudan git.”

---

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Bakışı

Daha empatik bir yaklaşım ise sözcük tekrarını bambaşka bir açıdan görür. Kadınların topluluk odaklı ve duygusal bakışıyla, tekrarlanan sözcükler bazen bağ kurma aracı olabilir. Mesela bir anne çocuğuna “aferin, aferin, aferin” dediğinde, bu tekrar duygusal bir güç taşır. Topluluk içinde de sevgi, umut veya coşku tekrarlarla yayılır. Yani her tekrar kötü değil; bazen sözcükler kalpleri birbirine bağlayan köprüler olabilir.

---

Edebiyat ve Sanatta Sözcük Tekrarı

Sözcük tekrarı, edebiyatın da sevdiği bir araçtır. Şairler, ritim yaratmak için aynı sözcüğü tekrar eder. Halk türkülerinde, ilahilerde, hatta modern şarkılarda bunu bolca görürüz. Çünkü tekrar, hafızada yer eder. Bir araştırma, tekrarlanan dizelerin dinleyiciler tarafından %40 daha kolay hatırlandığını ortaya koymuş. Yani sanat, tekrarı bir zenginlik haline dönüştürür.

---

Günlük Hayatta Sözcük Tekrarı

Bir arkadaş buluşmasını düşünün. Sohbet esnasında aynı kelimeleri kullanan biri, bazen “çok heyecanlı” ya da “çok sinirli” olduğunu göstermek için bunu yapar. “İnanılmazdı, inanılmazdı!” diyen biri aslında duygusunu daha yoğun aktarıyor. Ama sürekli aynı kelimeleri tekrar eden biri, bir süre sonra sıkıcı hale gelebilir. Yani denge burada da çok önemli.

---

Sonuç: Sözcük Tekrarı Bir Araçtır

Özetle, sözcük tekrarı ne tamamen zararlı ne de tamamen faydalıdır. Kullanıldığı yere, bağlama, amaca göre değişir. Bazen anlatımı güçlendirir, bazen zayıflatır. Bu yüzden mesele, tekrarı farkında olarak ve bilinçle kullanmakta.

---

Forumdaşlara Sorular

- Siz yazılarınızda veya konuşmalarınızda sözcük tekrarını fark ediyor musunuz?

- Sizce tekrarlanan sözcükler duygusal bir bağ kurmak için mi, yoksa sadece anlatım zafiyetinden mi kaynaklanıyor?

- Edebiyatta hoş bulduğumuz tekrar, günlük hayatta neden bazen can sıkıcı geliyor?

Haydi, şimdi sizden duymak istiyorum: Sözcük tekrarının sizin dünyanızdaki yeri ne?