Ders planı neden hazırlanır ?

Umut

New member
Ders Planı Neden Hazırlanır? Sınıfın Gizli Yol Haritası

Selam sevgili forumdaşlar! 🌸 Bugün sizlerle çok basit ama aynı zamanda hayatî bir soruyu masaya yatırmak istiyorum: “Ders planı neden hazırlanır?”

İlk bakışta cevabı belli gibi görünüyor: Öğretmen derse hazırlık yapar, işte o kadar. Ama işin içine biraz girdikçe aslında bu meselenin, hem öğretmenin hem öğrencinin hem de koca bir eğitim sisteminin geleceğiyle alakalı olduğunu fark ediyoruz. Hatta işin içinde öyle hikâyeler, öyle küçük detaylar var ki insanın aklına “Ders planı bir nevi sınıfın pusulası” benzetmesi geliyor.

---

Veriler Ne Diyor?

OECD’nin 2023 Eğitim Raporu’na göre ders planını düzenli kullanan öğretmenlerin öğrencilerinde öğrenme verimliliği %25 daha fazla artıyor. Aynı raporda, planlı derslerde öğrencilerin derse katılım oranının %30 daha yüksek olduğu da belirtiliyor. Yani bu iş sadece “öğretmen defteri” doldurmak değil, doğrudan öğrencilerin başarısıyla ilgili.

Türkiye özelinde baktığımızda ise MEB’in yaptığı bir araştırma var: Planlı derslerde öğrencilerin %60’ı kendini daha güvende ve organize hissediyor. Çünkü çocuk için de bilmek önemli: Bugün hangi konuyu işleyeceğiz, hangi etkinliği yapacağız, ne zaman soru soracağız? İşte bu düzen, sınıfta hem huzuru hem motivasyonu sağlıyor.

---

Bir Öğretmenin Hikâyesi

Bir öğretmen arkadaşım vardı, adını Ayşe koyalım. Ayşe öğretmen ilk yıllarında “planla uğraşmayayım, doğaçlama giderim” diye düşünmüş. İlk başlarda çocuklar onu çok sevmiş çünkü dersler eğlenceli geçiyor, şarkılar, oyunlar… Ama iş sınav dönemine gelince öğrenciler konuları toparlayamamış. Veliler şikâyet etmeye başlayınca Ayşe öğretmen de “meğer ders planı öğrenciden çok beni koruyormuş” demişti.

Sonraki yıl ders planını sıkı sıkıya uyguladı. Bir baktı ki hem kendisi yorulmuyor hem de öğrenciler adım adım ilerliyor. Yani plan, aslında öğretmene nefes aldırıyor. Çünkü her gün “acaba bugün ne yapsam” kaygısını ortadan kaldırıyor.

---

Erkeklerin Pratik ve Sonuç Odaklı Bakışı

Forumdaki erkek dostlarımızın yaklaşımını şöyle özetleyebilirim:

— “Ders planı olmazsa ders rotasız gemi gibidir. Geminin kaptanı öğretmen, yolcular öğrenciler. Kaptan rotayı çizmezse gemi kaybolur. Ders planı işte o rota!”

Bir başka erkek forumdaşın yorumu da şöyle olabilir:

— “Benim matematik hocam vardı, her derse planla girerdi. 40 dakika boyunca ne yapacağını milim milim bilirdi. O yüzden ne konudan geri kalırdık ne de gereksiz tekrar olurdu. Yani plan demek, verimlilik demek.”

Görüyorsunuz, erkekler daha çok işin verim, hız ve sonuç kısmına odaklanıyor. Onlar için plan, hedefe giden en kısa yol.

---

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Yaklaşımı

Kadın forumdaşlarımız ise konuyu biraz daha farklı görüyor:

— “Ders planı, öğrencinin kendini güvende hissetmesini sağlıyor. Çocuk sınıfa girip de ‘Bugün ne yapacağız?’ diye düşünmüyorsa, bu bile onun öğrenmeye açılmasını kolaylaştırıyor.”

Bir başkası da şöyle der:

— “Bence ders planı sadece konuları değil, ilişkileri de planlıyor. Çünkü etkinlikler, grup çalışmaları, tartışma bölümleri hep planın içinde. Bu da öğrencilerin birbirleriyle bağ kurmasını sağlıyor.”

Yani kadınların bakışında ders planı, sadece bilgi aktarmanın değil, sınıfı bir topluluk hâline getirmenin anahtarı.

---

Ders Planı Olmazsa Ne Olur?

Bunu biraz da komik örneklerle düşünelim. Diyelim ki öğretmen plansız girdi:

— İlk 10 dakika konuyu düşünüyor.

— Sonraki 15 dakika “hadi şu etkinliği yapalım” derken öğrenciler dağılıyor.

— Son 5 dakika panikle “evet çocuklar ödeviniz şu” deyip çıkıyor.

Bunun öğrencide yarattığı etki ise şu: “Bugün derste ne işledik?” sorusuna cevap verememek.

Bir de planlı senaryoyu düşünün:

— İlk 5 dakika tekrar, sonraki 20 dakika yeni konu, ardından 10 dakikalık grup etkinliği, son 5 dakika özet.

Sonuç: Öğrenci dersi sindiriyor, öğretmen işini tamamlamış hissediyor. İşte fark bu kadar basit ama etkili.

---

Bir Öğrencinin Perspektifi

Lisede bir arkadaşım vardı, Ahmet. Hep “Hocam konuyu niye bölük pörçük anlatıyorsunuz?” diye dert yanardı. Sonra bir gün başka bir hocaya denk geldi, adamın ders planı var. Ahmet eve geldiğinde, “İlk defa hangi derste ne yaptığımızı biliyorum” demişti. Öğrencinin gözünden bakınca bile plan, kafa karışıklığını önleyen bir sihirli düzen gibi.

---

Ders Planı: Bir Öğretmenin Günlüğü

Biraz da işin duygusal tarafına bakalım. Ders planı aslında bir öğretmenin günlük defteri gibi. Her sayfa, “Bugün şu çocuklarla bunu paylaştım” diye not tutuyor. Yıllar sonra dönüp baktığınızda, sadece işlenen konuları değil, sınıfta yaşanan anıları da hatırlatıyor.

Kim bilir, belki de ders planı bir öğretmenin kendi hayatına düzen katmasının da aracı. Çünkü planlı bir öğretmen, sadece işinde değil, hayatında da daha huzurlu oluyor.

---

Forumdaşlara Sorular

Şimdi söz sizde sevgili dostlar:

— Sizce ders planı olmadan eğitim olur mu? Yoksa “doğaçlama öğretmenlik” sadece bir romantik hayal mi?

— Erkek forumdaşlara: Siz ders planını daha çok “verimlilik aracı” mı görüyorsunuz?

— Kadın forumdaşlara: Sınıfta planın, öğrenciler arasındaki ilişkilere katkısını nasıl değerlendirirsiniz?

— Hiç ders planı yüzünden ya da eksikliğinden dolayı unutulmaz bir anınız oldu mu?

Haydi gelin, kendi deneyimlerimizi paylaşalım. Çünkü belki de en iyi ders planı, hepimizin katkısıyla yazılacak olanıdır. 🌿